dimarts, 6 d’agost del 2013

Sobre la "Declaració per a la recuperació de la indústria tèxtil."

       
  El passat dimarts 30 de Juliol, ATEVAL, UGT, CCOO, i l'Ajuntament d'Ontinyent van signar una “Declaració per a la recuperació de la indústria tèxtil” a la Vall d'Albaida.

   Després de llegir aquesta Declaració, he comprovat que cadascú dels que va signar ha fet el seu paper de sempre: ATEVAL, com a organització empresarial, vol mostrar-nos les bondats de l'última Reforma Laboral; UGT i CCOO, en al seu paper de venuts, es limiten a fer complir les lleis que abans consideraven injustes; i, com no, l'Ajuntament d'Ontinyent, com a bons polítics, no perden ocasió d'eixir en la foto i beneïxen aquesta Declaració.

    Aquesta Declaració és una simple declaració de bones intencions que no són tan bones: no aporta res, ni imposa cap mesura destinada a la reindustrialització del tèxtil a la nostra comarca, sols bones paraules. Les úniques conclusions clares que podem traure de la seva lectura són les derivades de l'última Reforma Laboral: la Declaració vol un acord entre UGT, CCOO, i ATEVAL per “generar les condicions d’aplicació del conveni col·lectiu del tèxtil en benefici del impuls de l’activitat econòmica del sector i del manteniment i creació de llocs de treball”. Parlant clar, com amb la Reforma Laboral s'acaba la ultraactivitat del Convenis, no sabem si va a continuar el Conveni Col.lectiu del tèxtil o no, però primarà l'activitat econòmica del sector tèxtil i el manteniment del llocs de treball. Ara pregunte jo: a quin preu? Es firmarà un Conveni Col·lectiu que mantindrà els llocs de treball (acomiadant als treballadors amb més antiguetat i contractant-ne de nous a baix preu i amb subvenció) i com a compensació reduirà els drets laborals? Perquè aquesta va ser la intenció del Govern espanyol al redactar aquesta Reforma!

   De la resta de la Reforma Laboral sols ens parlen de la conveniència d'aplicar la “flexibilitat per tal d’ajustar la jornada laboral anual dels treballadors i treballadores als períodes punta”. Aleshores, si l'empresari té molta feina estaràs en l'obligació de fer les hores extres que calguen o tindràs que quedar-te treballant algun festiu. I si no estàs conforme, al carrer.

    Tot açò ja es va legalitzar amb la Reforma Laboral, la novetat és que ara ho imposen com una salvació per al sector tèxtil i els llocs de feina, però: no era això el que va dir el nostre benvolgut president Don Mariano Rajoy? No van dir que amb aquesta Reforma Laboral anaven a crear-se milions de llocs de treball? I què tenim ara? Atur per a qui perd la feina i pitjors condicions laborals per a qui encara la conserva o per un miracle en troba.

   Ara vénen empresaris i sindicats grocs a vendre-nos la moto! Vergonya els hauria de donar a eixos “sindicats” el fet d'haver signat aquesta Declaració, quan l'any passat clamaven al cel per la pèrdua de drets que suposava la Reforma Laboral. I els empresaris, què? Sabeu quantes empreses tèxtils han contribuït a desindustrialitzar la Vall, emportant-se la feina al Pakistan, a la Xina, a Tailàndia, desmontant telers i enviant-los a aquestos països i creant allí noves confeccions? Aquesta Declaració ens pot parlar de moltes dades, del creixement de les exportacions i de 24000 treballadors en el tèxtil, però tots coneguem a molta gent que abans treballava a fàbriques tèxtils i ara estan al carrer, mentre ara la seva feina estan fent-la homes, dones i inclús xiquets a Àsia en unes condicions de semiesclavitud, sense condicions laborals bàsiques i amb un jornal que no els arriba ni per a menjar. Una bona mesura per pegar-li la volta a aquesta situació seria imposar uns bons aranzels als productes que vénen de tots aquestos països.
   
   Des de CNT proposem altres mesures:
     – Pujades de jornals lineals.
     – Reducció de la jornada laboral a 30 hores setmanals sense reducció de salari.
     – Eliminació de les hores extres i del treball a destall.
     – Jubilació voluntària des dels 55 anys amb el 100% del jornal.
     – Que les empreses afectades per un ERO passen a mans de la plantilla.
     – Eliminació de les subvencions a tots els sindicats i organitzacions empresarials.

Manuel A., Secretari d'Acció Sindical de CNT-Vall d'Albaida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada